vrijdag 28 juni 2013

Kinderen van het Ruige Land


‘Kinderen van het Ruige land is het allerbeste verhaal dat ik in huis heb’, en het persoonlijkste verhaal van Auke Hulst, zijn eigen jeugd is namelijk het onderwerp en die is op zijn zachts bijzonder te noemen. Hulst groeide op in een vervallen huis in het bos in Noord Groningen in een gebied dat Het Ruige Land wordt genoemd. Zijn vader overlijdt twee dagen voor zijn achtste verjaardag een laat vier kinderen en zijn moeder, een levenslustige maar ook leugenachtige vrouw die achtervolgd wordt door schuldeisers, achter.  Terwijl moeder steeds vaker de hort op is en soms hele nachten wegblijft, vervuilt het huis. Rekeningen verdwijnen ongeopend in de kofferbak van een oude, met mos begroeide, deux chevaux in de tuin;  de vier kinderen houden zich in leven met diepvriespizza en patat.  Kinderen van het Ruige Land is een familiekroniek die de oorzaken en de gevolgen van een ontspoorde jeugd genadeloos blootlegt.
Ameland speelt een prachtige rol in Hulst jeugd en daarom onvermijdelijk ook in Kinderen van het Ruige Land.


donderdag 20 juni 2013

Ameland InZicht 4

Ameland InZicht 4
De vierde editie van Ameland InZicht magazine is het zomernummer van 2013. Uitgever is Henk Huizinga, fotograaf is Jantina Scheltema en de opmaak is van Mark Kiewiet. Aan dit nummer werden Jolanda de Kruyf, Roelof Tienkamp, Richard Kiewiet, Will Bakema, Marjan Veenendaal, Ingrid Fischer, Johan van der Wielen en Jeanet de Jong mee. 

In dit nummer:

  • Witte elegantie op Oost-Ameland
  • Brigitte Kaandorp op de Wadden
  • Ameland en de walvisvaart
  • Memory Lane in Nostalgisch Museum
  • Droomdecor voor mooiste dag
Ameland InZicht is in de winkels op het eiland en bij VVV Ameland te koop.
  • Ameland InZicht 4
  • Zomer 2013
  • Uitgever Henk Huizinga
  • € 4,95


maandag 3 juni 2013

Ameland Boeit

Ameland Boeit
'Ameland Boeit - Omdat gastvrijheid er zo gewoon is' is een blad waarmee Gerard van Gulijk het eiland wilde veroveren. Begonnen met Ameland In Zicht magazine, wilde hij met Ameland Boeit een concurrent opzetten van het blad waar hij zelf met eilander uitgever Henk Huizinga mee begonnen was. Duo Van Gulijk en Huizinga ging uit elkaar toen de eerste geen betrouwbare zakenpartner bleek te zijn. Van Gulijk, geen eilander maar uit de regio Oldenzaal, poogde een klapper te maken met Ameland Boeit. Die klapper werd het niet, uiteindelijk verscheen er slechts dat ene nummer. Van uitgever Van Gulijk is op het eiland sindsdien niets meer vernomen.

In dit nummer: Op de fiets over het eiland, Catherine Keyl "Het wordt alleen maar beter", lokale bedrijven en Thijs Visser over De Toren als getuige

  • Ameland Boeit
  • Uitgegeven door Seng media
  • Zomer 2013
  • € 3,95

Gedichtenbundel over Heerlijkheid Ameland


Lenze L. Bouwers (73) uit Dalfsen schreef  bundel met gedichten over de Heerlijkheid Ameland. In het 60-pagina dikke boekje zijn drie reeksen in één bundel gepubliceerd.
Bouwers is auteur. Van 2007 tot 2009 was hij Stadsdichter van Zwolle. Hij schreef inmiddels 25 boeken: kinder- en jeugdboeken, romans en vooral poëzie.

Ameland is al zo’n dertig jaar de favoriete vakantiestek van de familie Bouwers. In voor- en naseizoen zitten ze op Roosduinen. Lenze Bouwers is niet zo’n strandzitter. Hij wandelt veel en is vooral een strandjutter op zoek naar woorden. In de loop der jaren maakte hij allerlei gedichten en nu heeft hij er een totaaloverzicht van laten maken.
De bundel bestaat uit drie delen. Het eerste gaat over de historie van de walvisvaart en de Cammingha’s met het indrukwekkende bouwwerk:

Zo warm de gobelins,
als blokken op het vuur,
een bellekoord verjaagt
de angst in duister uur.           
           
Er zitten ook gedichten in die in het Amelands zijn vertaald en bewerkingen van legendes.
Deel twee heeft 12 gedichten in de rondeelvorm over wad en zee, eb en vloed, de biotoop van duin en strand.
In het derde deel  is er de wisselwerking van de natuur en het leven van de mens, met ondermeer een gedicht over de vuurtoren en de slotregel:
nooit was de lucht zo zuiver als op Ameland.

De bundel is een lofzang op het eiland.

De vrije heerlijkheid
Lenze L. Bouwers
Uitgeverij De Contrabas-Utrecht
ISBN 978-90-79432-83-7