dinsdag 30 november 2010

Een en al boerderij op Ameland


Oense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, overhandigde maandag 29 november 2010 het eerste exemplaar van het boek “Een en al boerderij op Ameland” aan burgemeester Albert de Hoop. Het boek is uitgegeven door Stichting De Ouwe Pôlle Ameland. De Hoop is tevens voorzitter van deze stichting.

Straatsma maakte jarenlang een uitgebreide studie over de landbouw en de boerderijen op Ameland. In 1996 gaf hij daarover een lezing. Veertien jaar later is daar een boek uit voortgekomen.
“De agrarische sector is belangrijk voor Ameland, vroeger en nu nog” meent de schrijver. Vanuit dat belang voor het eiland inventariseerde hij boerderijen. Van de 270 Amelander boerderijen staan er een dikke honderd in het boek genoemd en beschreven.

Straatsma gaat na deze uitgave door met zijn werk. Vooral in Nes en Buren staan nog veel agrarische bouwwerken waar hij nog een beschrijving van moet maken. Met Hollum en Ballum is hij wel zo ongeveer klaar. “Ik heb er heel veel plezier aan beleefd,” zegt de oud-huisarts. Het 314 pagina’s tellende boek is te koop in de Amelander musea.



Op de voorkant van het boek prijkt een schilderij van Germ de Jong uit 1949. Het is een alleenstaande boerderij midden in een land vol stuken. Het is De Kuul, een boerderij uit Hollum.

woensdag 24 november 2010

Waar het hart vol van is...

Waar het hart vol van is
Ria Evers-Dokter en Liesbeth Dul-de Boer sloegen de handen ineen en maakten samen een dichtbundel met foto's van raku-gestookt keramiek. “Lees, kijk en geniet van pure Amelander kunstvormen: gedichten en keramiek van eilandvrouwen,” prijzen de makers hun uitgave aan. De bundel heeft de titel "Waar mijn hart vol van is....". Ria Evers-Dokter schreef de gedichten en Liesbeth Dul-de Boer maakte foto's van haar speciale raku-gestookte keramiekstukken. 

De bundel kost € 5,-- en is te koop bij Liesbeth Dul-de Boer in het Melkkannetje aan de Fabrieksweg in Hollum en bij Ria Evers-Dokter in haar kaarsenatelier aan De Meer 29 in Hollum.

woensdag 17 november 2010

Ut Moaiste Woa'd - Saaierke

Saaierke

Un saaierke is een lammetje dat zonder zijn moeder wordt grootgebracht.

Stripboek over paardenramp

Volgend jaar juni komt niet alleen de film Penny’s Shadow in de bioscoop, maar ook een stripboek over de ramp met de reddingbootpaarden in de boekhandel. Holco Publications uit Heerhugowaard, de uitgever van het blad Penny, gaf tekenaars in een tekenstudio in Argentinië de opdracht tot het uitwerken van het script. Dat is nu afgerond, laat Anneke Smit van de uitgeverij weten. “Eind deze week gaan ze beginnen aan het uitwerken van de hoofdpersonen in het stripverhaal.” Het album verschijnt tegelijk met de film. De bijgevoegde tekening is een schets voor het stripboek.

maandag 1 november 2010

Pôllepraat november 2010

Pôllepraat 62
Magazine Pôllepraat is het orgaan van Stichting De Ouwe Pôlle Ameland. Het blad verschijnt drie keer per jaar. Op de voorpagina van dit nummer prijkt een foto van de onlangs gestopte volksdansgroep. Deze Pôllepraat is op A5 formaat.

Voorzitter van de Ouwe Pôlle, Albert de Hoop, schrijft in zijn voorwoord over het nieuw leven inblazen van Museum Sorgdrager en Museum Swartwoude. de bezoekersaantallen lopen terug en de Stichting wil het tij keren. Het cultureel erfgoed mag immers niet verloren gaan. In dit nummer zijn eveneens artikelen te vinden over dokter Cappel en kunstenaar Jaap Oudes. Ook wordt er ingegaan op de activiteiten voor het komende winterseizoen.

  • Pôllepraat nummer 62
  • Uitgegeven door Stichting De Ouwe Pôlle
  • November 2010